‘We nemen noodgedwongen afscheid van onze Altena 53 Custom Trawler’

Van Amerika tot China en van Nieuw-Zeeland tot Duitsland. Zeven jaar lang vlogen Antti (59 jaar) en Anne (56 jaar) de wereld over op zoek naar hun droomjacht ter vervanging van hun Grand Banks 42 Classic. Uiteindelijk vond het Finse echtpaar hun wensexemplaar in Sneek. Op slag verliefd waren ze in maart 2013 op het karakteristieke interieur en de onbegrensde reismogelijkheden die De Brandaris hen bood.

“Eindelijk! Dat was het gevoel toen we in Nederland voor het eerst aan boord stapten van De Brandaris”, vertelt Antti. “We zochten een jacht waarmee we de Atlantische Oceaan over konden varen om het noorden van Europa te ontdekken. Maar ook een schip dat geschikt was om te reizen door de kanalen, over de rivieren en onder de bruggen van Europa. En waar we ook heen zouden gaan, we wilden ons overal volkomen onafhankelijk kunnen voelen. We moesten op alle plekken kunnen komen, van ijskoud tot zomers heet, zonder steeds brandstof of water bij te hoeven tanken.”

‘Alsof we een jaren ’30 jacht betraden’

Alsof het wensenlijstje nog niet lang genoeg was, diende ook het interieur volledig aan de smaak van Antti en Anne voldoen. “Van moderne inrichtingen houden we niet. We vinden een houten uitstraling met karakter prachtig. Gelukkig beschikte De Brandaris ook over die eigenschap. Alsof we een jaren ’30 jacht betraden.” Vanaf het moment van de aankoop beleefden Antti en Anne de mooiste reizen. Dat begon al met de trip vanuit Nederland naar hun vaste liglaats in Finland. “We voeren vanuit Sneek naar Amsterdam waar we de kroning van Koning Willem-Alexander bijwoonden. Vervolgens trokken we over de Rijn naar Duitsland. Via Berlijn zetten we koers naar Polen en staken we de Baltische zee over naar Talinn in Estland. Vandaaruit voltooiden we onze reis via Turku en Helsinki naar Savonlinna in Lake Saimaa.”

‘Dwars door Rusland’

Hoe mooi ook, nog indrukwekkender was de reis die Antti met vrienden dwars door Fennoscandia maakte. “Meer dan een jaar lang waren we onderweg. We voeren van de Baltische Zee naar de Witte Zee en door het Stalin Kanaal. Indrukwekkend. Zeker als je beseft dat er tijdens het graven tussen de 96.000 en 200.000 mensen overleden... Onderweg deden we ook nog schiereiland Kizhi met haar heilige houten kerken en Slovetsky-eiland aan. Beiden door Unesco beschermd.”

‘Extreme ijscondities voorbij Spitsbergen’

Even onvergetelijk was de reis met twee vrienden naar Spitsbergen, de meest noordelijk bewoonde plaats ter wereld. “De Brandaris en een stel dikke kleren hielden ons warm. We bezochten Longyearbyen, Ny-Alesund en Barentsburg. Daarna voeren we door naar Moffen-eiland. Verder konden we niet, omdat de ijscondities te extreem werden.” Een warmere herinnering vormt de zomer van 2016 waarin Antti en Anne langs de kust van Noorwegen voeren. “Ik was alvast vooruit gevaren en had de hele winter in Tromsø doorgebracht. Liefst dertig dagen zaten we op zee om walvissen te spotten. Prachtig! Vervolgens trokken we langs de Noorse kust en zagen we diepblauwe fjorden, kletterende watervallen en besneeuwde bergen die uit het water oprijzen. Ook voeren we door het fraaie Telemark-kanaal naar de prachtige ‘witte dorpen’ aan de Zuid-kust. Daarna gingen we naar de West-kust van Zweden en Göteburg om te genieten van het mooie plattelandsleven, de kastelen en de landgoederen. Via het historische Göta-kanaal keerden we terug naar de Baltische zee.”

‘Door privéomstandigheden voorlopig niet op reis’

Tussendoor recreëerden Antti en Anne met hun kinderen veelvuldig op het jacht in Finland, met Argipelago en het natuurschoon van Lake Saimaa als favoriete bestemmingen. Zo maakten ze in zes jaar tijd onvergetelijke trips met de Altena 53 Custom Trawler. Eigenlijk stonden er nog vele reizen op het programma. Maar die zullen ze door privéomstandigheden niet meer met hun geliefde schip maken. Antti (59) en Anna (56) hebben De Brandaris noodgedwongen in de verkoop gezet.

‘We geven een levensstijl op’

Met pijn in hart dat zeker. “Met de verkoop van De Brandaris geven we een levensstijl op. We zijn pleziervaarders in hart en nieren en zullen moeten wennen aan het leven zonder boot.” Een alternatief is gelukkig al voorhanden. In Lapland, hun huidige thuisland, beschikken ze over een blokhut aan het meer. Niet al te ver van hun woonplaats Rovaniemi. “Zo zijn we in de buurt van mijn schoonmoeder. Maar hoe mooi het blokhutgevoel ook is, het kan niet tippen aan ons verblijf op De Brandaris.”

“Een jachtmakelaar met heldere afspraken, zonder kleine letters”
Preferred partner van Aquanaut
Aquanaut

Rond de (ver)koop van uw jacht bieden we u het beste van twee werelden. Als u uw jacht wilt verkopen, verzorgen wij de bemiddeling zowel vanaf uw eigen vaste ligplaats als vanuit onze thuishaven in Sneek. Aan u de keuze! Wilt u een jacht kopen? Dan nodigen we u uit om ons aanbod in Sneek te bekijken of gaan met u mee om uw droomschip op locatie te bekijken.

Postadres / Bezoekadres Selfhelpweg 9a
8607 AB Sneek (NL)
Bel +31 (0)515 74 52 60 (Ook ’s avonds bereikbaar)
Mail info@jachtmakelaardij4beaufort.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. 
Zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur.
Zondag gesloten.
In de avonduren en in het weekend telefonisch bereikbaar.

> Bekijk alle contactgegevens
Houd mij op de hoogte
  • Altijd het nieuwste aanbod in je mail
  • Altijd op de hoogte dankzij het laatste nieuws & blogs
facebook instagram whatsapp youtube