Vacance Solide 435: ‘Een one of a kind allrounder’

Een dagtocht over de Nederlandse wateren of een wekenlange reis naar Scandinavië, Frankrijk of Engeland. Welke bestemming Ernst Jan en Sabina ook wilden bereiken, hun Vacance Solide 435 moest hen er veilig, comfortabel en stijlvol kunnen brengen. Vanuit die vertrekpunten dacht het geboren en getogen watersportkoppel hun droomjacht centimeter voor centimeter uit. Het leverde een one of a kind allrounder op, waarvan ze na tien jaar met pijn in het hart afscheid nemen.


Zes jaar oud was Ernst Jan nog maar toen hij op een krukje mocht kruipen om het roer van pa’s motorjacht in handen te nemen. “De watersportpassie kreeg ik met de paplepel ingegoten. Met het gezin de weide wereld intrekken, steden vanaf het water ontdekken en manoeuvreren door sluizen en in havens. Ik vond en vind het nog steeds geweldig. Gelukkig trof ik een vrouw die al net zo’n waterportfanaat als ik is.”

Wensenlijst opstellen

Decennialang voeren ze in meerdere jachten Europa door. Sabina: “Door al die reizen kregen we een steeds beter beeld van ons ideale jacht. Iets meer dan tien jaar geleden besloten we onze ideeën eens op papier te zetten. Mijn man richtte zich op de eisen voor hoe de boot geoutilleerd moest worden. Ik gaf mijn input qua indeling, sfeer en beleving. Toen we echt al onze wensen in kaart hadden, besloten we voor een nieuwbouwjacht te gaan.”

Het verlanglijstje was niet gering. Ernst Jan wilde graag hydraulische systemen voor boeg- en hekschroef, anker en mastuitrusting. Twee motoren, uitgebreide navigatie-opties en stabilisatievinnen waren ook een must. Daarnaast mochten cv, airco, dubbel glas en een zware generator niet ontbreken. “Of we nou naar Normandië of Isle of White wilden, onder alle omstandigheden moesten we veilig en comfortabel kunnen varen.”

Sabina voegde daar haar wensen aan toe. Een ruime keuken bijvoorbeeld met dubbele koelkasten, inductieplaat en veel kastruimte en eigen badkamers kwamen eveneens op de wishlist. “Want niet alleen onszelf, maar ook onze gasten mocht het aan niets ontbreken.” Ook belangrijk? Ruimte voor ontspanning. “Vandaar de behoefte aan een ruime salon, groot achterdek en verlengd zwemplateau.”

Droom realiseren

Complicerende factor om al hun ideeën te realiseren, was nóg een ultieme wens. Ernst Jan: “We gingen voor een lengte van zo’n 13 meter en een diepgang van maximaal 1,30 meter. We constateerden dat er voor schepen van die afmeting eigenlijk altijd wel een plek in havens te vinden was. Bovendien kwamen we van een jacht dat 12,5 meter lang was. Vanwege de manoeuvreermogelijkheden wilden we niet een te grote stap maken.”

Met hun concrete plannen klopten ze aan bij jachtwerf Vacance. Daar durfden ze de uitdaging wel aan om op een compact jacht van 13,20 meter de ruimtelijkheid van een 15 meterschip te creëren. “We werden nauw betrokken bij de ontwerpfase en dachten ons jacht samen echt centimeter voor centimeter uit.” Nadat het multiknikspan-casco stond, ging het jacht over in gerenommeerde handen voor spuitwerk, techniek en timmerwerk.

Ernst Jan en Sabina wilden het beste voor hun jacht en kozen voor specialisten om het schip af te bouwen. “Daarbij beknibbelden we nergens op. We lieten het casco zorgvuldig opbouwen en spiegelglad aflakken. Verwerkten alles wat qua techniek mogelijk was in het schip. En werkten van het strakke teakdek tot het sfeervolle kersenhout-interieur veelal met kwalitatief volkernhout.”

Happy Hours beleven

Toen hun Vacance Solide 435 in 2010 te water ging en gedoopt werd tot Happy Hours, was dat een bijzonder moment. Ernst Jan: “We zagen een jacht waarin we meer dan 30 jaar aan watersportervaring staken te water gaan. Het kon niet anders dan dat we daar veel Happy Hours op zouden beleven.” In de tien jaar die volgden, kwam ook die wens uit. Zowel tijdens dagtripjes als verre reizen die ze met het vaargezelschap Ocean People maakten.

Van de Loosdrechtse plassen tot vakanties naar Engeland, Frankrijk en Scandinavië. Happy Hours bracht Ernst Jan en Sabina overal; veilig, comfortabel en stijlvol. “Precies zoals we het bedachten, voelde Happy Hours zich zowel bij windkracht 5 als onder een stralende zon als een vis in het water” aldus Sabina. “Soms leek het gewoon of ze net zo genoot van onze reizen als wij. Dat was een heel speciaal gevoel.”

Dat gevoel gunnen ze nu de volgende eigenaren van hun Vacance Solide 435 ook. Ernst jan: “We hebben een leeftijd bereikt waarop we volop van onze vrije tijd kunnen genieten. Zeker de helft van het jaar willen we op het water doorbrengen. En dan moeten onze geliefde honden mee. Bij dat doel past een ander jacht. Die beslissing nemen we met pijn in het hart, want onze one of a kind allrounder Happy Hours gaf ons alles waar we op hoopten.”

Als nieuw overdragen

Hoeveel Ernst Jan en Sabina nog om hun jacht geven, blijkt wel uit de manier waarop ze haar straks overdragen. Sabina: “Happy Hours was ons kindje. We zijn er heel zuinig op geweest en onderhielden haar uitstekend. Met een overdekte ligplaats en door onderhoudsbeurten na elk vaarseizoen. Deze zomer nog lieten we het onderwaterschip zandstralen en daarna voorzien van een nieuw verfsysteem, het volledige jacht van buiten schilderen en het teakdek opschuren.”

De Vacance Solide 435 ziet er dan ook als nieuw uit. Ernst Jan: “Als nieuwe eigenaar krijg je een kant-en-klaar schip in handen, dat ook nog volledig is geserviced. Het is de sleutel omdraaien en genieten.”

> Ontdek alle info over Vacance Solide 435

“Een jachtmakelaar met heldere afspraken, zonder kleine letters”
Preferred partner van Aquanaut
Aquanaut

Rond de (ver)koop van uw jacht bieden we u het beste van twee werelden. Als u uw jacht wilt verkopen, verzorgen wij de bemiddeling zowel vanaf uw eigen vaste ligplaats als vanuit onze thuishaven in Sneek. Aan u de keuze! Wilt u een jacht kopen? Dan nodigen we u uit om ons aanbod in Sneek te bekijken of gaan met u mee om uw droomschip op locatie te bekijken.

Postadres / Bezoekadres Selfhelpweg 9a
8607 AB Sneek (NL)
Bel +31 (0)515 74 52 60 (Ook ’s avonds bereikbaar)
Mail info@jachtmakelaardij4beaufort.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
Zaterdag's op afspraak.
Zondag's gesloten.
In de avonduren en in het weekend telefonisch bereikbaar.

> Bekijk alle contactgegevens
Houd mij op de hoogte
  • Altijd het nieuwste aanbod in je mail
  • Altijd op de hoogte dankzij het laatste nieuws & blogs
facebook instagram whatsapp youtube