Ultieme vrijheid op ‘een zelfvoorzienend appartement op het water’

Varen werd Sjoerd met de paplepel ingegoten. Als kind en tiener maakte hij vele vaartochten met zijn vader, die beroepsschipper was. De liefde voor varen is hij nooit verloren. Die bracht hem en zijn vrouw Renée er in 2020 toe om een zeer compleet uitgeruste Bendie 13.70 te kopen. Na 3,5 jaar aan memorabele momenten nemen ze nu met pijn in het hart afscheid van dit prachtige, zelfvoorzienende jacht.

Zijn jeugd op het water staat Sjoerd (73) nog helder voor de geest. Vele mooie uren bracht hij samen met zijn vader door op sleepboten. Ook zelf stond Sjoerd regelmatig aan het roer, zodat zijn vader even kon rusten. Na zijn jeugd werden de momenten op het water een stuk schaarser. Hij en Renée (68) huurden wel met regelmaat een jacht, om op vaarvakantie te gaan. Maar toch misten ze iets.

Wonen op een schip

“Toen ik met pensioen ging, kwam mijn vrouw met het idee om nog een aantal jaren op een schip te wonen”, legt Sjoerd uit. “We hadden de wens om te ervaren hoe dat is, nu onze leeftijd dat nog toeliet. Veel mensen wachten met zo’n stap tot het moment dat het eigenlijk niet meer kan. Dat wilden we voor zijn. We verkochten daarom onze woning, om een schip te kunnen kopen.”

Belangrijk was natuurlijk dat ze hierop zowel in de zomer als winter comfortabel konden verblijven. Een jacht dat ‘winterhard’ én volledig zelfvoorzienend is. Dat vonden ze in De Vrijheid. “We hebben hier heel lang naar gezocht”, legt Renée uit. “Dit is bijna een appartement op het water. Daar zijn er niet veel van, kwamen we achter.”

Op en top compleet

Deze zeewaardige Bendie 13,70 werd in 2010 custom made gebouwd voor een Belgische familie. Deze bezuinigde nergens op. Dit jacht moest op en top compleet zijn. Zo beschikt de Vrijheid over een centrale verwarming (op diesel), een ruime doucheruimte, twee hutten (beide met een vrijstaand tweepersoonsbed) en een groot achterdek. Ook de 170 pk dieselmotor is een belangrijk voordeel. “Als je op de IJssel tegen de stroom in vaart, brul je er zo overheen”, vertelt Sjoerd lachend.

Zelfvoorzienend jacht

Verder is het stalen schip met kersenhouten betimmering - dat met zijn ronde vormen gebouwd is voor ruw weer - helemaal zelfvoorzienend. Op de watervoorziening en het toevoegen van dieselolie na. “We kunnen wekenlang buiten liggen”, vertelt Renée. “Door de generator heeft het schip zijn eigen stroom.”

De huidige eigenaren hebben zelf ook nog veel preventief laten vernieuwen. “Zo is de Victron-omvormer vervangen, de generator van nieuwe onderdelen voorzien en heeft het schip een nieuwe GPS en AIS gekregen”, aldus Sjoerd. “Ook hebben we een nieuwe tent met verwarming op het achterdek laten maken. Daardoor kun je hartje winter nog heerlijk buiten zitten.”

Renée vult aan: “Verder is het schip van alle gemakken voorzien. Een wasdroog-combinatie, vaatwasser, combimagnetron, koelkast, tv, Digitenne en schotelantenne; het is allemaal aanwezig. Qua onderhoud is dit jacht voor de rest van het jaar klaar. Het is een kwestie van de sleutel omdraaien en wegvaren. Er zit zelfs nog voldoende diesel in de tank.”

Familieomstandigheden

Vanwege familieomstandigheden kiezen Sjoerd en Renée er nu voor het schip te verkopen. “We hebben een geweldige tijd op De Vrijheid gehad, die we voor geen goud hadden willen missen”, benadrukken ze. “We hebben door een groot deel van Nederland gevaren en genoten van de rust en vrijheid. Voor ons is het nu weer tijd voor het gewone leven. We doen dit schip dan ook zeker niet weg omdat hij niet bevalt. We kunnen alleen niet meer continu onderweg zijn. We hopen dat andere mensen er net zo veel avonturen mee beleven als wij hebben gedaan.”

Ontdek meer over de Vrijheid »

“Een jachtmakelaar met heldere afspraken, zonder kleine letters”
Preferred partner van Aquanaut
Aquanaut

Rond de (ver)koop van uw jacht bieden we u het beste van twee werelden. Als u uw jacht wilt verkopen, verzorgen wij de bemiddeling zowel vanaf uw eigen vaste ligplaats als vanuit onze thuishaven in Sneek. Aan u de keuze! Wilt u een jacht kopen? Dan nodigen we u uit om ons aanbod in Sneek te bekijken of gaan met u mee om uw droomschip op locatie te bekijken.

Postadres / Bezoekadres Selfhelpweg 9a
8607 AB Sneek (NL)
Bel +31 (0)515 74 52 60 (Ook ’s avonds bereikbaar)
Mail info@jachtmakelaardij4beaufort.nl

Openingstijden

Aangepaste openingstijden:
24, 25 en 26 juli 9.00 uur tot 16.00 uur
Zaterdag 27 juli 10.00 uur tot 14.00 uur
Maandag 29 juli van 10.00 uur tot 16.00 uur

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. In de avonduren tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar.
Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. 
Zondag gesloten.

> Bekijk alle contactgegevens
Houd mij op de hoogte
  • Altijd het nieuwste aanbod in je mail
  • Altijd op de hoogte dankzij het laatste nieuws & blogs
facebook instagram whatsapp youtube