‘Deze Aquanaut Unico is gemaakt voor verre droomreizen’

Burch en Anja vertrokken in 1970 naar Zwitserland om een nieuw bestaan op te bouwen. Nabij Luzern runden zij jarenlang een hotel met restaurant en begonnen ze een bedrijf dat professionele keukens installeerde. Ter ontspanning zocht het paar altijd zeilend het water op. Eenmaal met pensioen leidde die passie tot de reis van hun leven naar Corsica. Speciaal voor die trip kochten zij in 2019 hun Aquanaut Unico 1500 FA ‘San’.

Al voor hun pensioen gingen de ondernemingen van de Nederlanders Burch en Anja over in handen van twee zoons. Dat gaf hen de ruimte om van hun passie hun beroep te maken. “We voeren als hobby al een tijdje met catamarans. Toen de financiële ruimte en de vrije tijd ontstond, maakten we daar ons werk van. We voeren acht jaar lang gasten in onze catamarans over de Middellandse Zee en verzorgden hun reis compleet.”

Van catamaran naar motorboot

Mali San (kleine droom) en Veli San (grote droom) waren de namen van hun catamarans. “Kroatische benamingen, een voorliefde die we overhielden aan prachtige vakanties met onze vijf kinderen in dat land.” Met hun pensioen namen Burch en Anja ook afscheid van hun laatste catamaran. Daarvoor in de plaats kochten zij een Rego 39. “We wilden ervaren hoe het was om als fervente zeilers een motorboot te gaan varen.”

Eigen Covid-bubbel aan boord

De overstap beviel zo goed, dat ze aan boord plannen maakten voor de reis van hun leven. “Covid brak uit. Daarom wilden we onze eigen bubbel creëren met een lange reis richting Corsica, dwars door Nederland, België en Frankrijk. Voor die reis zochten we het ideale schip om verre reizen mee te maken door binnen- en buitenwateren, in alle veiligheid en comfort. Dat perfecte schip vonden we bij Jachtmakelaardij 4Beaufort: een Aquanaut Unico 1500 FA.”

Al drie jaar onderweg

Als aandenken aan hun catamaran-verleden werd het schip omgedoopt tot San. Daarna kon vanuit de verkoophaven van 4Beaufort in Sneek hun reis aanvangen. “We zijn nu al meer dan drie jaar onderweg. Op ons dooie gemak. Niets moet, alles mag. We leggen aan waar we willen. Momenteel bevinden we ons op het nabij Corsica gelegen Sardinië. We verkennen het eiland een poosje per camper.”

Volop genieten van Corsica

De terugreis staat gepland voor het voorjaar van 2023. “Komende zomer hopen we weer in Sneek aan te komen. Dat is ook meteen het moment, waarop de San in de verkoop gaat. Dan zit onze droomreis erop en willen we onze oude liefde voor het open water, zeilend op een catamaran, weer oppakken.” Maar voor het zover is, genieten Burch en Anja nog volop van het diep azuurblauw water, de halvemaanvormige baaien en het ruige berglandschap van Corsica.

Golven van 2,5 meter

Ook naar de terugreis kijkt het paar nu alweer uit. “Omdat deze super complete Aquanaut Unico is gemaakt voor verre droomreizen. Het vaste land en jachthavens hebben we alleen af en toe nodig om diesel en water te tanken. Dat biedt alle vrijheid. Met twee motoren en de boeg- en hekschroef kunnen we bovendien overal komen. Van manoeuvreren in kleine kanaaltjes tot varen tegen de stroom in op ruige zee. We trotseerden eenvoudig golven van 2,5 meter.”

Probleemloos door Canal du Midi

Ook de bruggen en sluizen in Frankrijk vormen geen probleem. “De kruiphoogte van net onder 3,5 meter is ideaal. Even de kap en radarbeugel (hydraulisch) laten zakken en we kunnen overal moeiteloos onderdoor en doorheen. Met de ramen plat, gaat de doorvaarthoogte zelfs omlaag naar slechts 2,9 meter. Ook de bruggetjes op het Canal du Midi waren dus geen obstakel.”

Tweede huis op het water

Wat ook voor veel genot onderweg zorgt, zijn de ruimte en het comfort aan boord. “San is echt een tweede huis op het water. Het is van alle gemakken voorzien met onder andere twee douches, twee toiletten, centrale verwarming, vier slaapvertrekken, zeven vaste slaapplaatsen, een compleet uitgeruste en fraai ingerichte keuken, een grote salon en ruim achterdek.”

Heerlijk tafelen met elkaar

Onderweg op hun droomreis voeren vrienden en familie soms enkele dagen tot weken mee door Nederland, België en Frankrijk. “Dan zaten we nooit op elkaars lip. Aan tafel in de salon beleefden we bovendien heerlijke diners. Ruimte genoeg om heerlijk met elkaar te tafelen.” Burch en Anja hebben dan ook een duidelijk beeld bij het profiel van de nieuwe eigenaar van hun San. “Mensen, die houden van verre reizen met familie of vrienden om zich heen.”

Dat ze hun Aquanaut Unico gaan missen, is duidelijk. Maar de herinnering aan San is voor altijd. “De komende maanden hopen we nog een paar mooie ervaringen toe te voegen aan onze droomreis. Onder meer Toulouse en Parijs staan nog op onze bucketlist. Daarnaast zien we wel waar we nog meer aanmeren. Net als de heenreis maken we ook van de terugweg een lekkere stressloze periode.”

> Ontdek alle info over Aquanaut Unico 1500 FA

“Een jachtmakelaar met heldere afspraken, zonder kleine letters”
Preferred partner van Aquanaut
Aquanaut

Rond de (ver)koop van uw jacht bieden we u het beste van twee werelden. Als u uw jacht wilt verkopen, verzorgen wij de bemiddeling zowel vanaf uw eigen vaste ligplaats als vanuit onze thuishaven in Sneek. Aan u de keuze! Wilt u een jacht kopen? Dan nodigen we u uit om ons aanbod in Sneek te bekijken of gaan met u mee om uw droomschip op locatie te bekijken.

Postadres / Bezoekadres Selfhelpweg 9a
8607 AB Sneek (NL)
Bel +31 (0)515 74 52 60 (Ook ’s avonds bereikbaar)
Mail info@jachtmakelaardij4beaufort.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 14.30 uur. In december alleen op afspraak!
Zondag gesloten.
In de avonduren en in het weekend telefonisch bereikbaar.

> Bekijk alle contactgegevens
Houd mij op de hoogte
  • Altijd het nieuwste aanbod in je mail
  • Altijd op de hoogte dankzij het laatste nieuws & blogs
facebook instagram whatsapp youtube