‘Geen Pilot 39 kreeg meer liefde en aandacht dan onze Ghost’

Dat Sybrand (71) niet het boerenleven van zijn vader zou gaan leiden, stond snel vast. De geboren Fries werd liever meubelmaker. Die keuze leidde al op 15-jarige leeftijd tot een 53-jarige (!) carrière als scheepstimmerman. Eerst in loondienst, later als zelfstandig ondernemer. In die rol ontwikkelde hij een liefde voor het water en de Pilot 39-ontwerpen van Willem Nieland. Drie mocht hij er zelf betimmeren, waaronder zijn eigen Ghost.


“Ik vermoed dat geen Pilot ooit meer liefde en aandacht kreeg”, lacht Sybrands vrouw Yvonne. Met manlief bracht ze heel wat avonden en zaterdagen in, op en bij Ghost door om deze tot droomjacht te transformeren. “Sybrand werkte eerst voor jachtwerven in Lemmer, Kootstertille, Stavoren en Echtenerbrug, maar besloot uiteindelijk voor zichzelf te beginnen. Daarom gingen we in Lelystad wonen, waar we een huis met loods erbij lieten zetten. Vanaf 2007 brachten we 2,5 jaar lang meer tijd door in de loods dan thuis, haha.”

Aankoop bij de buurman

De reden? De aankoop van het casco van een Pilot 39 bij hun buurman in Lelystad, Rego Jachtbouw. Sybrand: “Voor die werf mocht ik eerder al het timmer- en afbouwwerk verrichten voor twee andere Pilots 39. Tijdens die werkzaamheden werd ik een beetje verliefd op dit stoere model. Als ex-zeiler zag ik mezelf met Yvonne al varen op zo’n jacht. Het idee om het timmer- en afbouwwerk ditmaal helemaal naar onze eigen smaak te maken, sprak me zeer aan.”

Werk van hun leven

Sybrand en Yvonne namen uitgebreid de tijd voor wat zij toch een beetje als het werk van hun leven zagen. Sybrand: “Als tiener bouwde ik als afstudeeropdracht mijn eerste zeilbootje, een Spanker. Beoordeeld met een negen. Voor mij de bevestiging dat ik over vakmanschap beschikte. Vanuit dat vertrouwen legde ik sindsdien de hand aan talloze schepen. Eerst one-of zeiljachten van ontwerpers als Vermaas, De Ridder en Van der Stadt. Later aan motorjachten als Newlanders en Pilots. Al mijn ervaring, kennis en kunde wilde ik nu in deze Pilot 39 stoppen.”

Gezamenlijke passie

Ook Yvonne wendde al haar expertise aan. “Vanaf het moment dat we ons in Lelystad vestigden, stapte ik bij Sybrand in de VOF. Ik verzorgde de administratie, bood ondersteuning bij projecten en ontwikkelde een specialisme voor interieurlakken. Daarnaast verdiepte ik me in materialen, producten en trends. Zo ontstond een gezamenlijke passie, die we volledig kwijt konden in de bouw van onze Pilot 39. Over alle keuzes overlegden we tot in detail.”

2500 man- en vrouwuren

Hun 2500 man- en vrouwuren zijn overal terug te vinden in Ghost. Een vloer gemaakt van essenhout zonder strepen, met teakhout afgetimmerde raamlijsten en strak gelamineerde vertrekken zijn slechts enkele voorbeelden. Yvonne: “De meeste complimenten krijgen we over het uitgebalanceerde geheel. We wilden per se fineer dat uit één stam gesneden was. Daardoor tekent het houtwerk niet op verschillende manieren, maar in een stijl. Dat brengt zoveel rust!”

Oog voor detail

Dat oog voor detail is ook te zien in de salon. Sybrand: “Ik creëerde een tafel met een verstelbaar blad. Dat kun je naar voren schuiven om meer ruimte te creëren als je erachter wilt gaan zitten.” Een trucje dat toen nog nauwelijks gebruik werd, paste Sybrand ook al toe. “De tv plaatste ik op een lift. Zo kan het scherm wegzakken in de kast op het moment dat je er niet naar kijkt.”

Technische hoogstandjes

Aan technische hoogstandjes sowieso geen gebrek aan boord. Yvonne: “Sybrand legde een centraal lenssysteem aan en zette een tijdrelais op de vuilwaterpompen. Ook bouwde hij een grijswatertank in met een overstroomsensor. Die schakelt de hydrofoor uit als de tank vol is. Daarnaast installeerde hij een koelkast en afzuigkap, die werken op 230 Volt. Stroom daarvoor levert een omvormer van 3000 Watt.”

Aangepaste indeling

Nu Sybrand en Yvonne eens niet in opdracht van iemand hoefden te werken, konden ze helemaal losgaan. “Dat is ook terug te zien aan de grote lijnen” stelt Yvonne. “We pasten de indeling van het schip behoorlijk aan. Bij alle Pilot 39-modellen bevindt de stuurstand zich aan stuurboord. Bij Ghost plaatse Sybrand deze in het hart van het schip. De trapgang naar beneden is daardoor verplaatst en de indeling van de onderhut ook aangepast. Zo werd het nog praktischer en ruimtelijker.”

Fijne momenten

Geïnspireerd door het boek ‘De Zeewolf’ van de Engelse schrijver Jack London werd de Pilot 39 van Sybrand en Yvonne in 2009 gedoopt tot Ghost. “Die naam droeg het schip dat de hoofdrol speelt in dit prachtige boek”, aldus Sybrand. Liefst 13 jaar lang voer het stel over alle rivieren, kanalen en meren die Nederland rijk is. “De fijnste momenten beleefden we als ons gezin compleet was. Met zoon Tom, dochter Marieke, hun partners en de kleinkinderen”, vertelt Yvonne.

Mooie vriendschappen

Genieten was het ook tijdens dagen waarop de leden van de Pilotclub zich verzamelden. “Als Pilot-vaarders sloten we ons daar natuurlijk bij aan”, zegt Sybrand. “Van IJmuiden tot Wijk bij Duurstede; we voeren naar heel wat havens om elkaar een weekend lang te ontmoeten. Zo zijn mooie vriendschappen ontstaan. Yvonne is zelfs nog zes jaar secretaris-penningmeester geweest.”

De wereld ontdekken

De gezins- en clubuitjes ten spijt, gaan Sybrand en Yvonne nu toch afscheid nemen van Ghost. Yvonne: “Onze Pilot 39 was ook hét visitekaartje voor ons bedrijf. Maar nu we met pensioen zijn, hoeft Ghost die rol niet meer te spelen.” “Maar”, zo vult Sybrand aan: “De belangrijkste reden is dat we nog wat meer van de wereld willen zien door stedentrips en vakanties. We denken eraan een camper aan te schaffen.”

Nu al is zeker dat de nieuwe eigenaar met Ghost een pareltje in handen krijgt. Yvonne: “Elke winter stond Ghost in onze loods. Dan ging Sybrand er met een loep langs. Elke krasje pakte hij meteen aan. Wat dat betreft is het schip na 13 jaar nog steeds in showroomstaat.” En volledig up-to-date. “Smart tv, AIS aan boord, zonnepanelen”, somt Sybrand op. “Ghost is van vele moderne snufjes voorzien.”

» Bekijk de specificaties en foto's van Pilot 39 (Ghost)

“Een jachtmakelaar met heldere afspraken, zonder kleine letters”
Preferred partner van Aquanaut
Aquanaut

Rond de (ver)koop van uw jacht bieden we u het beste van twee werelden. Als u uw jacht wilt verkopen, verzorgen wij de bemiddeling zowel vanaf uw eigen vaste ligplaats als vanuit onze thuishaven in Sneek. Aan u de keuze! Wilt u een jacht kopen? Dan nodigen we u uit om ons aanbod in Sneek te bekijken of gaan met u mee om uw droomschip op locatie te bekijken.

Postadres / Bezoekadres Selfhelpweg 9a
8607 AB Sneek (NL)
Bel +31 (0)515 74 52 60 (Ook ’s avonds bereikbaar)
Mail info@jachtmakelaardij4beaufort.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag's van 10.00 tot 16.00 uur.
Zondag's gesloten.
In de avonduren en in het weekend telefonisch bereikbaar.

> Bekijk alle contactgegevens
Houd mij op de hoogte
  • Altijd het nieuwste aanbod in je mail
  • Altijd op de hoogte dankzij het laatste nieuws & blogs
facebook instagram whatsapp youtube